Wednesday, January 2, 2013

Udang XXL Masak Kari Nasi Kandaq Style....wallaaaa

Memandangkan I suka makan dan suka sangat masak, jadi 'entry' pertama untuk tahun 2013 ialah MAKANAN!!

Kalau tengok tajuk 'post' memang lap air liur punyakan....tehehehehe. Ni semua gara-gara tak puas makan masa beraya ke rumah saudara En Zairin masa raya tahun lepas. Selalunya kalau udang XXL kat restoran nasi kandar memanggggg cekik darah. I walaupun teringin ke mengidam ke memang tak sanggup nak ambil....bukan nak kata kedekut sangat ke apa tapi sebab harganya yang melampau ya hamat...tak boleh diterima oleh akal logik I ni....ishhh. Pastu udangnya kepala je besar, isinya...alahaiiii....haiii...haiiii.

Kebetulan ada satu hari tu I pergi Pasar Basah Seksyen 6 Shah Alam. Tetiba ternampak udang besarrrrr punya. Jadi I tengok tag dia, 'Udang Laut RM 32/500gm'....kalau 1kg RM64....apeeee???....tapi ermmmmm...udangnya besau-besau dan segar-bugar (badan besar) ...tergoda iman I uuuu... Tak boleh tahan, runtuh iman I, akhirnya ambil jua. Ala bukannya tiap-tiap minggu beli camnikan. Dah alang-alang ambil 1kg terus...ahaksss.

Wokehhh...jom masak!!



Bahan-bahan A:
1kg Udang Kertas saiz XXL (saiz M pun boleh)
7 ulas bawang merah - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - ketuk
Rempah 3 sekawan - kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
2 sudu besar sos tiram
3-4 sudu besar kicap masin
Minyak untuk menumis - lebihkan, nanti dah masak boleh buang
Air

Bahan-bahan B:
Jadikan pes.
4 sudu besar serbuk kari ikan (I guna Baba's)
2 sudu besar serbuk kurma (I guna Adabiiii)


Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis rempah 3 sekawan dulu, dah naik bau baru tumis bawang dan halia. Tumis seketika.
2. Perlahankan api sedikit dan masukkan pes. Sentiasa kacau supaya tak hangus. Kalau dah kering masukkan air sedikit dan tumislah sehingga agak garing. 
3. Bila dah garing masukkan air untuk jadikan kuah,agak-agaklah kepekatan dia. Dah mendidih masukkan pula sos tiram dan kicap masin. Kalau kurang masin tambah garam.
4.  'Adjust' rasa dan kepekatan. Bila dah puas hati baru masukkan udang. Jangan terlalu lama masak sebab udang kalau keras sangat tak sedap.













Siap!!!






No comments:

Post a Comment