Thursday, September 13, 2012

Rendang Kerang....feveretkuuuuu






Rendang kerang memang akunya favourite. My favourite dish if I buy nasi lemak tepi jalan. Entah angin ape yang melanda, terasa nak masak sendiri pulak. Google the recipe from internet where there are plenty of it and found this recipe which I guess is quite easy and yummy from SecubitGaram blog.

Bahan-bahan:
500-700g isi kerang
1 sudu besar rempah kari ( jadikan pes)
2 sudu besar kerisik
10-15 tangkai cili kering (direbus & dibuang biji) 
2 helai daun kunyit (dihiris)
1 helai daun limau purut
Santan (anggaran, aku guna santan sawit jadi dalam 1/4 cawan je)
Garam
Gula
Minyak masak
Air

Bahan-bahan dikisar:
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 batang serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis  cili kering sampai garing. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar dan pes rempah kari, tambahkan sedikit air. Goreng hingga pecah minyak.
2. Masukkan santan (aku tak kacau sangat sebab santan sawit tak pecah minyak....macam promote lak kan) dan kerisik. Masukkan daun limau purut, garam dan gula. Kalau nak berkuah, masak sekejap jela tapi kalau nak kering-kering, tunggulah lama sikit. .
3. Masukkan kerang dan hirisan daun kunyit. Bila rasa dah ok, angkat dan hidang.


Komen dari En Zairin : 'Masinlah rendang awak nih'
*Dah agak dah sebab aku baru baik demam dan deria rasa pun belum tune betul-betul lagi*

Komen dari MIL : 'Rasa daun limau purut dan rempah kari kuat sangat, hilang manis kerang'.
*A'ah sebab aku letak 2 sudu besar rempah kari dan 4 helai daun limau purut....hahahaha....gatal.*


1 comment:

  1. salam perkenalan...nice entry..bab2 makan ni mmg peberet... :)

    ReplyDelete